Programa AMED: Promociķ de la Dieta Mediterrānia

Que és Amed?

AMED és la sigla que identifica els establiments promotors de l’Alimentació Mediterrània.

És un programa i acreditació elaborat per la Generalitat de Catalunya i implantat a Granollers com a prova pilot l’any 2007. Té com a objectiu promoure l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable en l’entorn de la restauració col·lectiva.

Està dirigit principalment als establiments que ofereixen àpats a la població laboral, com a garantia per l’usuari de menjar bé i sa, fora de casa.

Aquest projecte es basa en 3 premisses:

  1. L'alimentació i l'activitat física influeixen sobre la salut de les persones.
  2. El patró d'alimentació de la Mediterrània es considera una proposta d'alimentació molt saludable.
  3. El sector de la restauració és cada molt important en el model d'alimentació actual.

Amb tot això, busca reduir les malalties cardiovasculars i el sobrepès que actualment han vist augmentada la seva prevalença en la nostra societat.

 

Els objectius d’aquest programa són:

  • Mantenir i fomentar l'alimentació mediterrània en l'àmbit de la restauració col∙lectiva.
  • Acreditar i identificar aquells establiments que reuneixin unes característiques concretes, vinculades al model d'alimentació mediterrània, per tal que els clients puguin menjar saludablement fora de casa.

 

D’aquesta manera es potencia una alimentació saludable a la població proporcionant un ventall d’opcions variades per dur a terme una dieta equilibrada, tot i que sigui fora de casa.

 Els establiments

Requisits pels establiments 

En els establiments Amed es disposarà de:

  • Una oferta gastronòmica pròpia de l’alimentació mediterrània, per un preu en la línia dels preus habituals de l’establiment.
  • Informació sobre opcions de lleure actiu (passeigs, circuits, etc.) al voltant de l’establiment o en zones pròximes, i també sobre la promoció d’hàbits saludables en general (alimentació equilibrada i variada, receptes, etc.).

Una bona alimentació saludable ha d’anar acompanyada d’activitat física de lleure, però a vegades és difícil trobar el moment o la pròpia activitat. Però el fet de que aquests establiments proporcionin diferents opcions d’activitats, ajuda a potenciar la seva pràctica degut a que les opcions proporcionades són activitats col·lectives.

Avantatges:

  • Identificació externa AMED (adhesiu per l’establiment)
  • Difusió dels establiments AMED en diferents mitjans
  • Difusió de les especialitats de cada establiment
  • Possibilitat d’assistència a sessions informatives

Característiques de la dieta mediterrània que promou l’acreditació AMED

Factors indispensables com a base de l’alimentació mediterrània:

  • Utilització d’oli d’oliva habitualment (o bé de gira-sol alt oleic).
  • Donar prioritat a les verdures i els llegums (un 25% en primers plats).
  • Garantir la presència d’algun producte integral.
  • Garantir un 50% de segons plats amb baix contingut de greix.
  • Disposar d’una bona oferta de postres a base de fruita fresca (50%) i algun producte làctic descremat.
  • Oferir sempre aigua i la possibilitat de consumir vi per copes.
  • Donar prioritat a preparacions gastronòmiques que no requereixen gaire adició de greix. 

 Amed a Terrassa

 

 

Establiments acreditats per Amed a  Terrassa

A Terrassa, actualment trobem setze establiments que estan acreditats com a promotors d’alimentació mediterrània i oci actiu als seus usuaris, que són:

 

Restaurants:

 

Algunes receptes de cuina d'aquests restaurants:

 

 

Rostisseries:

 

Menjadors laborals:

Prèviament aquests establiments han de disposar del corresponent informe sanitari favorable, que certifica que les instal·lacions reuneixen les condicions d’higiene necessàries per garantir un correcte nivell de seguretat alimentària.

Per més informació:

 Oci actiu

Recomanacions d'oci actiu a Terrassa:

 

 

 Alimentaciķ saludable

L'alimentació mediterrània es considera un tipus d'alimentació molt saludable i equilibrada. Es caracteritza per ser rica en verdures, hortalisses, fruita fresca i fruita seca, llegums, peix, derivats del blat i oli d'oliva. Nombrosos estudis de països diferents han posat de manifest el paper de l'alimentació mediterrània en la prevenció de malalties, com els trastorns cardiovasculars, la diabetis o els diferents tipus de càncer, entre d'altres. Els restaurants Amed garanteixen l'alimentació mediterrània.*

 

 

 

 

*Font Canal Salut de la Generalitat de Catalunya.